Nem kell mindig kaviár

Nem kell mindig kaviár

Sportszelet - Retró csoki, retró minőség

2015. október 07. - George Herceg

A sportszelet gyermekkorom meghatározó élménye volt. Az iskolában ahová jártam minden évben akadályversenyt rendeztek, ahol az egyik feladat mindig az volt, hogy egy kis sportszeletet kellett késsel és villával kicsomagolni és elfogyasztani, anélkül, hogy kézzel segítenénk a műveletet. Mondhatnám azt is, hogy gyermekkorom egyik fő feladata volt a sportszelet alufóliájának szakszerű eltávolítása. A sportszelet maga a velünk élő Kádár-kori örökség, azonban története még régebbre, a Népstadion 1953-as megnyitójának idejére nyúlik vissza. Ekkor jelent meg a legendás diszkoszvetővel ellátott zöld csomagolás. 

Napjainkban a gyártó több fajta méretben és külön mogyorós ízesítésben kínálja ezt a klasszikus édesipari terméket. Szögezzük le rögtön, hogy nem csokoládéról beszélünk. A gyártó nem árul zsákbamacskát, hiszen a csomagoláson az étcsokoládéval mártott rumos ízű kakaós szelet megnevezést tüntette fel. Az alapanyagok tekintetében sem lepődhetünk meg, hiszen az édesipari gyártás által bevett hozzávalókat olvashatjuk: cukor, növényi zsírok, kakaómassza, sovány tejpor, glükózszirup, kakaópor, kakaóvaj, tejzsír, emulgeálószerek, stabilizátor, aromák, tartósító szer.

A könnyen tépődő csomagolás felbontása után először csak az erőteljes cukor íz érezhető. A rendszerváltás előtti sportszeletekhez képest a szájpadlásra feltapadó és órákkal később is nyalogatható zárványok kialakulása nem jellemző. A rumos ízesítés inkább csak az utóízben felfedezhető. Érdekes, hogy az étcsokoládé bevonat is ugyanolyan édes, mint a rumos töltelék, az íze nem különválasztható tőle. Összhatását tekintve azoknak ajánlom akiknek hajlamos gyorsan leesni a vércukorszintje, mert ez a cukorbomba pillanatok alatt helyreállítja, azonban ha nem várunk tőle sokat, akkor nem is csalódunk, hiszen mit várunk egy 80 forintos édesség szelettől. Ajánlom még a retró szerelmeseinek akik gyermekkorukat álmodhatják vissza fogyasztása közben.

Értékelés:

Csomagolás 10/8

Állag:10/8

Íz: 10/4

Ár/érték arány: 10/9

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemkellmindigkaviar.blog.hu/api/trackback/id/tr517922216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a_vízirögbis 2015.10.07. 14:48:25

A rendszerváltás előtti sportszeletekhez képest a szájpadlásra feltapadó és órákkal később is nyalogatható zárványok kialakulása nem jellemző. - Ilyenre nem emlékszem. Ez mi volt?

George Herceg 2015.10.07. 14:59:08

Gyerekkoromban egy nagyobb falat mindig feltapadt a szájpadlásomra és sokáig ott is maradt, gondolom valami adalék miatt. Még egy órával később is le tudtam onnan nyalni az ízt :-)
süti beállítások módosítása